کلاب فوت یا پاچنبری ، یک بیماری مادرزادی است که در آن یک یا هر دو پا از شکل یا موقعیت خود منحرف شده است. پا، مچ پا و ساق آسیب دیده ممکن است کوچکتر و کوتاهتر از سمت سالم باشد.
کلاب فوت یک نقص مادرزادی نسبتاً شایع است که در حدود 1 در هر 1000 تولد رخ می دهد. این بیماری در پسران بیشتر از دختران است و می تواند یک یا هر دو پا را درگیر کند. علت دقیق آن مشخص نیست، اما تصور می شود که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باشد. درمان معمولاً شامل یک سری گچ و بریس است تا به تدریج موقعیت پا را اصلاح کند. در برخی موارد، ممکن است جراحی برای اصلاح ناهنجاری ضروری باشد. درمان اولیه برای جلوگیری از مشکلات طولانی مدت و بهبود توانایی کودک در راه رفتن و شرکت در فعالیت ها مهم است.
علائم کلاب فوت
علامت اصلی پاچنبری پایی است که از شکل یا موقعیت خود منحرف شده است. ممکن است پای آسیب دیده به سمت داخل یا پایین بچرخد و پاشنه پا کوچکتر از حد معمول باشد. همچنین ممکن است عضلات ساق پا در پای آسیب دیده کوچکتر از ماهیچه های پای سالم باشد. در موارد شدید، ممکن است پا آنقدر به سمت داخل چرخیده شود که به نظر وارونه به نظر برسد. کلاب فوت معمولا در بدو تولد یا در طی سونوگرافی قبل از تولد تشخیص داده می شود. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ممکن است پای آسیبدیده کوتاهتر از پای آسیبدیده باشد
- پوست پای آسیب دیده ممکن است سفت باشد
- حرکت یا دستکاری پای آسیب دیده ممکن است دشوار باشد
- پای آسیب دیده ممکن است کوچکتر از پای سالم باشد
- پای آسیب دیده ممکن است به سمت پایین باشد
دلایل و عوامل خطر
علت دقیق کلاب فوت مشخص نیست، اما تصور می شود که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باشد. برخی از عوامل احتمالی که ممکن است در ایجاد پاچنبری نقش داشته باشند عبارتند از:
ژنتیک: نتایج تحقیقات نشان می دهد که برخی از ژن ها ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
موقعیت غیر طبیعی جنین: موقعیت جنین در رحم می تواند بر رشد پاها تأثیر بگذارد. اگر پاها به گونه ای قرار بگیرند که به آنها فشار وارد شود، ممکن است خطر ابتلا به کلاب فوت را افزایش دهد.
مشکلات اعصاب یا ماهیچه ها: برخی از موارد پاچنبری ممکن است ناشی از مشکلات اعصاب یا ماهیچه های پا و پا باشد.
سایر شرایط پزشکی: کلاب فوت ممکن است با سایر شرایط پزشکی مانند اسپینا بیفیدا یا فلج مغزی همراه باشد.
روشهای درمان کلاب فوت
متداول ترین روش درمانی، روش پونستی است که شامل کشش ملایم ، دستکاری و گچ گرفتن پا برای انتقال تدریجی آن به موقعیت صحیح است. این فرآیند معمولاً چند هفته طول می کشد و کودک برای حفظ اصلاح باید از بریس استفاده کند.
بریس کلاب فوت که به عنوان بریس دنیس براون نیز شناخته می شود، نوعی وسیله ارتوپدی است که برای درمان پاچنبری، استفاده می شود. بریس معمولاً در نوزادان و کودکان خردسال استفاده می شود و برای نگه داشتن پا در حالت بیرونی طراحی شده است و به تدریج تغییر شکل را اصلاح می کند. بریس معمولاً به مدت 23 ساعت در روز به مدت چندین ماه استفاده می شود و پیشرفت کودک توسط پزشک کنترل می شود.
در برخی موارد، اگر روش پونستی موثر نباشد، ممکن است جراحی لازم باشد. با این حال، جراحی معمولا آخرین راه حل است و تنها در صورتی توصیه می شود که سایر درمان ها ناموفق باشند.
توجه به این نکته مهم است که مداخله زودهنگام در درمان کلاب فوت کلیدی است. هرچه درمان زودتر شروع شود، نتیجه بهتری خواهد داشت. اگر مشکوک هستید که کودکتان پاچنبری دارد، مهم است که در اسرع وقت با پزشک یا متخصص مشورت کنید.
بیشتر بخوانید :