عوارض زانوی ضربدری در صورت عدم درمان مناسب می تواند شامل افزایش ریسک زانودرد و آرتروز زانو در سنین پایین باشد.
زانوی ضربدری وضعیتی است که در آن زانوها به سمت داخل خم می شوند و به یکدیگر برخورد می کنند، حتی زمانی که فرد با قوزک باز ایستاده است. این نیروی بیش از حد در قسمت بیرونی زانو وارد می کند که می تواند در طول زمان باعث درد و آسیب شود.
زانوی ضربدری معمولاً دو طرفه است ، هر دو پا را درگیر می کند، اما در برخی موارد، ممکن است فقط یک زانو را درگیر کند.
زانوی ضربدری یک تراز نادرست در اطراف زانو است که میتواند روی افراد در هر سنی تأثیر بگذارد. با گذشت زمان، عدم تعادل نیرویی که روی زانو وارد میکند میتواند باعث درد، آسیب مفاصل و شروع زودرس آرتروز زانو شود. اصلاح تغییر شکل سبب بهبود مکانیک زانو و توانایی راه رفتن، کاهش درد و جلوگیری از پیشرفت سریع آسیب به زانو می شود.
زانوی ضربدری بخشی از مرحله رشد استاندارد برای اغلب کودکان است و معمولاً با رشد کودک خود به خود اصلاح می شود ، ولی در صورتی که این وضعیت پس از ۵، ۶ سالگی اصلاح نشود برای جلوگیری از عوارض زانوی ضربدری باید اقدامات درمانی را پیگیری کرد.
زانوهای ضربدری که خارج از الگوهای رشد طبیعی باقی میمانند ممکن است در اثر بیماری، عفونت یا سایر شرایط ایجاد شوند. اگر زاویه پاها از لگن تا پا خارج از الگوهای طبیعی باشد، به مرور زمان بدتر شود یا فقط در یک طرف بدن وجود داشته باشد، این نشان میدهد که فرد دارای شکل جدی تری از زانوهای ضربدری است.
دلایل زانوی ضربدری
- بیماری های متابولیک
- آسیب دیدگی زانوها
- آرتریت، به ویژه در زانو
- عفونت استخوان
- راشیتیسم
- ناهنجاری های مادرزادی
- آسیب صفحه رشد
- تومورهای خوش خیم استخوان
- شکستگی هایی که خوب جوش نخورده اند.
- اضافه وزن یا چاقی
عوارض زانوی ضربدری
- درد زانو یا لگن
- درد پا یا مچ پا
- سفتی و خشکی مفصل زانو
- لنگیدن هنگام راه رفتن
- کاهش دامنه حرکتی در لگن
- مشکل در راه رفتن یا دویدن
- بی ثباتی زانو
- افزایش احتمال ابتلا به آرتروز زانو در سنین پایین
روشهای درمان
درمان زانوی ضربدری با توجه به شدت و سن بیمار تعیین می شود.
در صورتی که فرد در سنین کودکی و نوجوانی قرار دارد و رشد اسکلتی او تمام نشده باشد استفاده از ارتز و زانوبند می تواند کمک کننده باشد. بریس ها به رشد استخوان در وضعیت صحیح کمک می کند.
اگر اصلاح تدریجی رخ ندهد، ممکن است جراحی توصیه شود. در کودک در حال رشد، جراحی با حداقل برش با رشد هدایت شده ممکن است برای تشویق پا به رشد تدریجی صاف استفاده شود.
در موارد شدید و در افراد بالغ استئوتومی مجدد زانو برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن نیاز به تعویض زانو انجام می شود.