دلایل زانوی پرانتزی
زانوی پرانتزی وضعیتی است که در آن یک یا هر دو پای کودک شما در زانو به سمت بیرون خم می شود.
اغلب نوزادان با پاهای پرانتزی به دنیا می آیند. در بدو تولد، کف پای نوزاد در حالی که استخوان ساق پا و استخوان ران به سمت بیرون خمیده است، روبروی هم قرار می گیرد. در طول سال اول زندگی، مفاصل زانو به هم نزدیک تر شده و زانوها بتدریج وضعیت طبیعی پیدا می کنند. در این مدت استخوان ها با تغییر از غضروف به استخوان تبدیل می شوند.
هنگامی که نوزادان شروع به راه رفتن می کنند، استخوان های پا سفت و صاف می شوند تا شرایط راه رفتن را برای کودک فراهم کنند.
همانطور که گفته شد زانوی پرانتزی معمولا پس از دو سالگی برطرف می شود اما در صورت عدم تغییر شکل زانوها پس از ۳ سالگی اقدامات درمانی با توجه به دلایل زانوی پرانتزی همچون ارتز ، گچ گرفتن ، تمرینات ورزشی و جراحی برای درمان زانوی پرانتزی انجام می گیرند.
علائم زانوی پرانتزی
کودکان معمولاً غیر از تغییر شکل ظاهری هیچ علامتی ندارند، در حالی که بزرگسالان ممکن است در قسمت بیرونی زانوهای خود احساس ناراحتی کنند. با این حال، اگر درمان نشود، استرس و ساییدگی ناهموار روی زانو اغلب ریسک بروز آرتروز زانو را در سنین پایین تر افزایش می دهند.
دلایل زانوی پرانتزی
شایع ترین علت زانوی پرانتزی، وضعیتی به نام ژنوواروم فیزیولوژیک است. زمانی که جنین در رحم شما در حال رشد بود، در وضعیتی تنگ قرار داشت. برخی از استخوانهای جنین باید در حالی که در رحم شما بودند بچرخند تا بتوانند در فضای کوچک جای بگیرند. این وضعیت معمولا طی چند ماه تا نهایتا دو سال اول زندگی کودک برطرف می شود.
یکی از دیگر از دلایل شایع زانوی پرانتزی ، راشیتیسم یا هر بیماریی است که از تشکیل صحیح استخوان ها جلوگیری می کند. مشکلات اسکلتی، عفونت و تومورها می توانند بر رشد ساق اثر بگذارند که می تواند سبب خمیدگب یک پا شود.
بیماری بلانت (تیبیا وارا) یک اختلال رشد است که به دلیل مشکل در صفحه رشد استخوان ساق پا کودک ایجاد می شود. این بیماری در کودکانی که اضافه وزن دارند و کودکانی که زود راه میرفتند شایعتر است.
آرتروز زانو اگر داخل زانو را بیشتر از بیرون تحت تاثیر قرار دهد، میتواند منجر به خمیدگی پاها شود
شکستگی هایی که به خوبی جوش نخورده اند نیز با افزایش خطر زانوی پرانتزی همراهند.
وارد شدن آسیب های فیزیکی به زانوها و عدم درمان مناسب آن ها می تواند از دلایل زانوی پرانتزی باشد.
روشهای درمان
در صورتی که زانوی پرانتزی به دلیل بیماری هایی همچون راشیتیسم رخ داده باشد ، درمان عامل زمینه ای باید اتجام بگیرد. راشیتیسم اغلب با تجویز ویتامین D برطرف می شود ، در موارد شدید استفاده از اسپلینت نیز توصیه می شود.
در افراد بزرگسال مبتلا به زانوی پرانتزی تنها روش درمانی جراحی و پس از آن گچ گیری و استفاده از بریس است ، فیزیوتراپی نیز با هدف بازیابی دامنه کامل حرکت و قدرت در پاها توصیه می شود.
کلمات مرتبط :
دلایل زانوی پرانتزی – عوامل افزایش دهنده خطر زانوی پرانتزی – درمان زانوی پرانتزی – ارتز برای زانو پرانتزی – بریس زانوی پرانتزی – بهترین ارتوپدی فنی شرق تهران