پروتز یک اندام جایگزین است و با هدف کمک به عملکرد از دست رفته اندام توسط متخصصان ارتوپدی فنی طراحی و ساخته می شوند.
این وسایل با هدف کمک به بهبود عملکرد در اندام دچار نقص عضو و یا اصلاح نواقص ظاهری تجویز می شوند.
بسیاری از افراد به دلیل نقص عضو مادرزادی ، تصادفات رانندگی و … دچار نقص عضو می شوند ، استفاده از اندام مصنوعی می توانند تا حد زیادی به عملکرد طبیعی اندام آسیب دیده کمک کند.
استفاده از اندام مصنوعی، گام مهمی در روند بازگشت به زندگی عادی پس از نقص عضو و جراحی است.
اندامهای مصنوعی کارایی بالا دارند و به نظر طبیعی میآیند و در بسیاری از موارد سایر افراد متوجه آن نخواهند شد.
عادت کردن به به عضو جدیدی از بدن و کنار آمدن با آن، چه به لحاظ جسمی و چه به لحاظ روانی، یک چالش بزرگ است و تعامل مناسب با پزشک و متخصص ارتوپدی فنی از اهمت زیادی برخوردار است.
انواع پروتز که توسط متخصصان ارتوپدی فنی در کلینیک ارتوپدی فنی طب نو در سهروردی شمالی طراحی و ساخته می شوند به بهبود عملکرد اندام و ایجاد ظاهر مناسب و طبیعی در اندام کمک زیادی می کنند.
پروتز ها از مواد مختلف تهیه می شود و در دو نوع زیبایی و عملکردی مورد استفاده قرار می گیرند ، اندامهای مصنوعی در برخی افراد با هدف بهبود تحرک و توانایی کنترل فعالیت های روزانه و کمک به افزایش استقلال فردی مورد استفاده قرار می گیرند.
بعد از انجام جراحی برای درمان عضو آسیبدیده پس از این که زخمهای جراحی بهبود یافتند، میتوان پروتز را برای بدن بیمار تهیه کرد و آن را به اندام طبیعی متصل نمود.
هزینه ساخت پروتز یا اندام مصنوعی نیز بسته به نوع پروتز و جنس آن و همچنین جزییات آن متغییر است و نمی توان عدد مشخصی برای آن ذکر کرد.
قطع عضو ممکن است مادرزادی باشد و یا بعد از تولد رخ دهد.
امروزه اغلب اندام های مصنوعی از جنس فیبر کربن ساخته می شوند که در عین سبک بودن بسیار مستحکم است.
پروتزها از چندین قسمت مختلف تشکیل شدهاند: بدنه اصلی ، سوکت (قسمتی که بین اندام مصنوعی و اندام طبیعی قرار میگیرد)، مکانیزم اتصال اندام مصنوعی به بدن و سیستم کنترل.
در اندام های مصنوعی که با موتور الکتریکی حرکت می کنند سنسورهای الکتریکی را بر روی پوست عضلات استامپ قرار داده که با انقباض عضلات استامپ که با اختیار بیمار انجام میشود باعث تحریک سنسورها و موتورهای الکتریکی شده و اندام در جهتی که بیمار تمایل دارد حرکت می کند.
امروزه پروتزهای زیبایی عمدتا از جنس سیلیکون هستند و ظاهری کاملا طبیعی دارند و می توانند نواقص ظاهری ایجاد شده را تا حد قابل قبولی برطرف کنند.
موارد کاربرد پروتز
- نقایص مادرزادی که با عدم وجود اندام یا قسمتی از آن همراه است.
- قطع عضو ( آمپوتاسیون )
- از بین رفتن قسمتی از اندام در اثر وارد شدن ضربات شدید در حین حوادث ناگهانی مانند تصادفات شدید رانندگی
- از بین رفتن قسمتی از اندام به دلیل بیماری هایی مانند دیابت
کلمات مرتبط :