صافی کف پا یکی از شایع ترین ناهنجاری ها در اندام های تحتانی است که با عدم وجود قوس طبیعی در کف پا مشخص میشود، در نتیجه کل کف پا در تماس کامل یا تقریباً کامل با زمین قرار می گیرد.
این وضعیت در بسیاری از کودکان نوپا وجود دارد ولی در صورتی که قوس طبیعی در کف پا تا سنین ۴ تا ۵ سال ایجاد نشود انجام اقدامات درمانی ضروری است.
صافی کف پا معمولا خود سبب بروز درد نمی شود اما می تواند عوارضی همچون خستگی بیش از حد پس از کمی راه رفتن ، افزایش احتمال ابتلا به آرتروز کمر و زانو و همچنین دردهای مفصلی مزمن همچون کمردرد یا زانودرد را به همراه داشته باشد.
پاهای صاف ممکن است گاهی اوقات در مچ پا و زانوها ایجاد مشکل کند زیرا این وضعیت می تواند چینش پاها را تغییر دهد. اگر درد ندارید ، معمولاً هیچ درمانی برای پاهای صاف لازم نیست.
درد در ناحیه کف پا به ويژه قسمتی که باید قوس وجود داشته باشد ، شکایت شایع افرادی است که دچار این ناهنجاری هستند.
این عارضه همچنین در دو نوع سخت و انعطاف پذیر رخ می دهد در نوع صافی سخت کف پا در هر حالتی بدون قوس است ، در حالی که در نوع انعطاف پذیر قوس کف پا زمانی که فرد کف پایش را بر روی زمین قرار می دهد از بین می رود ، درمان نوع سخت نیز معمولا دشوار بوده و نیازمند جراحی است.
پزشک برای تشخیص این عارضه و همچنین نوع و شدت آن علاوه بر معاینه فیزیکی از روش های تصویربرداری پزشکی همچون سی تی اسکن و ام آر آی بهره می برد و بر اساس نتایج بدست آمده بهترین روش درمانی را اتخاذ می کند.
دلایل و عوامل خطر
اگرچه صافی کف پا معمولا بطور مادرزادی وجود دارد اما برخی عوامل وجود دارند که می تواند منجر به بروز این عارضه در سنین بزرگسالی شوند از جمله :
- اضافه وزن بیش از حد که فشار زیادی به ساختارهای کف پا وارد می کند.
- آسیب دیدگی مچ و کف پا
- ضعف رباط های کف پا
- افزایش سن
- برخی بیماری ها مانند آرتریت روماتوئید و دیابت
درمان صافی کف پا
این عارضه در اغلب موارد مشکل مهمی برای فرد ایجاد نمی کند و درمان خاصی نیاز ندارد.
در کودکان که هنور رشد اسکلتی کامل نشده درمان ها محافظه کارانه از جمله تجویز ارتز و انجام حرکات اصلاحی تخت نظر فیزیوتراپیست می تواند به بهبود این عارضه و ایجاد قوس کف پا کمک کنند.
کفی طبی و کفش طبی مخصوص کف پای صاف از مهم ترین راهکارها در درمان صافی کف پا هستند ، برای تهیه کفی و کفش طبی باید به مرکز ارتوپدی فنی مراجعه تا متخصص ارتوپد فنی با توجه به شرایط کف پا و پس از اسکن کف پا کفی و کفش طبی کاملا متناسب برای هر فرد را طراحی و اقدام به ساخت آن بکند.
انجام حرکات اصلاحی و تمرینات کششی فیزیوتراپی در برخی مبتلایان که دچار کوتاهی تاندون آشیل هستند کمک کننده است.
جراحی نیز به عنوان آخرین اقدام درمانی و تنها در صورت عدم بهبود شرایط بیمار با روش های ذکر شده انجام می گیرد.
کلمات مرتبط :
ارتوپدی فنی در سهروردی – ارتوپدی فنی در شرق تهران – درمان کف پای صاف – ارتز پا – کفی طبی – کفش طبی